HERNIJA DISKA – zdrs medvretenčne ploščice

Hernija diska_Fizio Ferjan_trakcijska terapija

Kaj je HERNIJA DISKA? 

Hernija diska ali zdrs medvretenčne ploščice običajno nastane zaradi preobremenitve v hrbtenici. Najpogosteje nastane v ledvenem delu, kjer je obremenitev diskov navadno največja.

Pri hrbtenici gre za zapleten mehanizem, kjer lahko že najmanjša poškodba sklepov, mišic, živcev ali vezi povzroča bolečine.

Gibljivost v hrbtenici omogočajo ploščice med hrbteničnimi vretenci, hkrati pa blažijo ter prestrezajo sunke in tresljaje. Ploščice sestavljata čvrst zunanji obroč iz vezivne hrustančevine in mehko želatinozno jedro.

Zdrs medvretenčne ploščice (hernija diska) ne pomeni, da medvretenčna ploščica zdrsne iz objema kosti, ampak da zaradi določene sile ali pritiska na hrbtenico ter preobremenitve hrbtenice, pogosto tudi zaradi sukanja, upogibaja in dvigovanja bremen izboči ali celo poči.

Terapije, ko gre za težave s HERNIJO:

⇒ Fizioterapevtske obravnave

⇒ Laserske terapije K-Laser

Globinsko pregrevanje ali diatermija

Terapevtske vaje za krepitev mišic

Trakcijska terapija (Trakcijska miza)

Zdrs medvretenčnih ploščic je v enem od dvajsetih primerov vzrok za akutne bolečine v hrbtu. Največ zdrsov nastane (več kot 80%) v spodnjem delu hrbta in najpogosteje pri ljudeh, ki so stari med 30 in 50 let, saj zunanji obroč medvretenčne ploščice v tem obdobju oslabi. Pri starejših, torej po 50. letu so tovrstne težave manj pogoste.

Medtem ko se zdrs medvretenčne ploščice (hernija diska) v vratu najpogosteje pojavi pri ljudeh med 40. in 60. starosti.

“Strokovnjaki ocenjujejo, da v povprečju 8 od 10 ljudi najmanj enkrat v življenju občuti bolečine v križu, ki trajajo več kot en dan.”

Kljub temu, da je bolečina ob herniji diska precej huda, se lahko z ustreznimi terapijami postopno rešuje. Pomembno je, da se pri tovrsnih težavah ne čaka in da ukrepate takoj, ko je mogoče.

Pomembno je, da se pri tovrsnih težavah ne čaka in da ukrepate takoj, ko je mogoče.

Pomagali smo že več kot

0

Zadovoljnim pacientom