» Zakaj imam bolečine v križu in kako hitro se jih lahko znebim? «

Najbolj pogosto vprašanje pacienta oz. posameznika je » Zakaj imam bolečine v križu in kako hitro se jih lahko znebim? « Seveda je veliko vzrokov za bolečino v križu, vsak človek je zgodba zase, živi življenje po svoje in uporablja hrbtenico tako kot on hoče. Najprej je potrebno določiti ali je bolečina v akutnem oziroma kroničnem stanju. Akutno stanje je takrat ko bolečino začnete čutiti in jo čutite približno šest mesecev, seveda odvisno zopet od posameznika, akutno bolečino se relativno hitro lahko pozdravi. Kronično stanje pa je takrat ko bolečino čutite že več kot eno leto in se tako rekoč nanjo »navadite « in posledično je čas terapij daljši. Z leti se lahko pojavijo tudi degenerativne spremembe, katere prav tako povzročajo bolečine. Moramo pa se zavedati, da je hrbtenica dnevno izpostavljena velikim naporom in obremenitvam in če že osnovne gibe izvajamo narobe, potem imamo lahko z leti resne težave in bolečine ne samo v križu ampak v celi hrbtenici.

Kaj lahko naredite za zdravo hrbtenico?

Pomembno je da skrbite za svoje telo. Hoja, hitra hoja, kolesarjenje in plavanje so ene izmed mnogih dejavnosti s katerimi boste skrbeli za dobro počutje in postavno telo. Vendar ne pretiravajte s količino treningov.

Se pravi če ste aktivni potem jačate mišice in te mišice prenašajo večino bremen s katerimi se srečujete dnevno. Če pa so vaše mišice šibke, potem se teža prenaša na sklepe, meniske in hrustanec, kar pa privede na dolgi rok do degenerativnih sprememb oziroma obrab – artroz. Eden od zelo pomembnih faktorjev pri zdravi hrbtenici je vaša teža.

Zakaj imamo bolečine v križu?

  • prevelika teža
  • nepravilna drža, nepravilna drža za pisalno mizo
  • nepravilno ležišče
  • nezdrava hrana (pomanjkanje vitaminov in mineralov)
  • nepravilno dvigovanje bremen
  • preobremenjenost pri športu

Takoj ko začutite bolečino v ledvenem predelu ne oklevajte in poiščite pomoč pri fizioterapevtu. Pri hitri reakciji se včasih lahko bolečina odpravi že s samo eno terapijo. Dlje kot čakate večja bo bolečina in težje jo bo pozdraviti oziroma odpraviti.

Svoj termin lahko rezervirate na primoz@fizio-ferjan.si, pridite na strokovni posvet!